822 000 басейна с олимпийски размери, препълнени с отпадъци. Успявате ли

...
822 000 басейна с олимпийски размери, препълнени с отпадъци. Успявате ли
Коментари Харесай

Особено опасните оптимисти от `Общество 528` и тяхната безопасна грижа за света наоколо |

822 000 басейна с олимпийски размери, препълнени с боклуци. Успявате ли да си ги визиите?

2.1 милиарда тона. Това е количеството отпадък, което човечеството създава годишно. Докато въображението ни се пробва да щрихира картина, невъзможна за изобразяване, едни млади и енергични хора вършат своите дребни стъпки в грижата за света към тях.

Свят, в който хората сме просто хора. И нещата са още веднъж същински – храната е истинска; връзките посред ни са истински; грижата ни един за различен, за природата, за животните, за децата е истинска; изкуството ни е истинско; образованието ни е истинско; опазването на здравето ни е същинско. Интересното е, че всеки от нас има естествено заложена цялата тази човещина и грижа, само че в всекидневието си съумяваме постоянно да намерим аргументи за компромис.

Така Пламена Стоянова показва света на съдружие „ Общество 528 “ - общественост от хора, които са наясно, че даващите, а не вземащите са в основата на изобилието.

 Общество 528

В „ Общество 528 “ няма членове. Има единствено другари, споделя Пламена, която е основател и първоизточник на всички хрумвания и задачи на сдружението. Пламена е признателна на хората край нея, които имат вяра в начинанията и я поддържат, изключително на шестимата в екипа.

Ако изпишете в Google „ 528 Hz ” ще прочетете, че това е честотата на осцилация на обичта към всичко. Моята фантазия е някой ден групата, която сме в този момент да пораства и да се превърнем в едно Общество 528. Зная, че някои биха ме нарекли наивна, само че в края на краищата се желае единствено визия, желание, грижа, самообладание, отговорност, т.е. същинските неща, за които говорихме първоначално. И природата и връзката ни с нея е единствено един от аспектите на това 528-живеене, споделя Пламена.

Възможна ли е задачата


Един обичан мой преподавател един път ми сподели да се науча да различавам сред естественото и естественото положение на нещата. Е, чистата природа е естественото положение на нашата Земя. За страдание от към този момент много години естественото положение са тъжните пейзажи на нечисти океани, градове и планини. Щом естественото положение е чистата околна среда, значи по хипотеза да, тя е допустима. Човекът просто би трябвало да излезе от ролята си на подбудител. В тази връзка смяната в бъдещето става с смяната на сегашното. Ако в този момент променим навиците си и стартираме да живеем стабилно, след пет, шест, 10 години резултатът ще е на разположение. И колкото повече сме, толкоз по-осезателен ще бъде той, безапелационна е Пламена.



От сдружението избират да работят с деца и младежи поради тяхната сила и подготвеност да трансформират света. Започват с няколко гостувания при възпитаници, диалози за замърсяването и приложни работилници за преработване на разнообразни материали. Срещите са извънредно забавни за децата, които с изненада реагират на фотосите на сметища и нечисти океани. 

Тези деца рядко ще стигнат през своите ползи до информацията за действителното положение на планетата – чайките с оплетени във въже крачета, костенурката със сламка през ноздрите, островите от пластмаса посред океана… И по този начин започнахме: „ Кажи НЕ на сламката ”, „ Вторият живот на хартията ”, „ Нов живот за старите облекла ” са някои от нашите планове, в които обръщаме вниманието на подрастващите към замърсяването с другите материали. И несъмнено постоянно обсъждаме тематиката двустранно – първо по какъв начин да понижим използването и по-късно какво да вършим с към този момент потребения материал. Към плановете демонстрираха интерес и родителите, не крие насладата си за извоюваното доверие Пламена.



Подкрепата

Идеята, доброволният труд и време и ентусиазмът от време на време не са задоволителни. Постепенно от организацията стигат до концепцията, че задачата да се поддържа природата чиста би могла да се „ приземи ” в едно малко шарено произвеждане на предмети от непотребен към този момент текстил. Така се заражда концепцията за обществено предприемачество - преправка на текстилни боклуци и даването на нов живот на към този момент никому ненужни копчета, ципове и части плат. Благодарение на фантазията, усета и сръчността, се появяват практични произведения, ориентирани към ежедневните потребности на всеки един от нас.

Безкрайно признателна съм на БЦНП за опцията да участваме в. Помогнаха ни да осмислим концепцията си и тя към този момент е съвсем факт. Съвсем скоро ще изненадаме аудиторията с нашите артикули и това несъмнено ще се случи първо на платформата, въодушевена е Пламена.



Предизвикателствата

Новата концепция, която сдружението създава, е бранд за произвеждане на артикули от рециклиран текстил - практични продукти с изчистен дизайн и добра цена. Целта е освен финансова – да се устоя сдружението, а и мисионерска, по тази причина от " Общество 528 " основават игра на другарството.

Правилата са простички – Дарявате ни непотребните си облекла и текстил, получавате карта „ Приятел ” и ние прибавяме точки в нея, като можете да обърнете тези точки в артикули. А щом ни дарявате, т.е. помагате на нас, помагате на природата, значи сте ни другари. Съвсем простичко и разумно, нали?, усмихва се Пламена и споделя още за концепцията:

Описвам хората към мен с трите „ О ” – „ изключително рискови оптимисти ”. Въпреки че светът не наподобява доста розово в последно време, съм решила, че „ всеки е другар до доказване на противното ”. Подхождайки отворено към всеки човек, давайки му късмет да покаже положителното у себе си, се живее по-леко. 

На " Общество 528 " предстоят много промени и преформатиране на активността, с цел да е съобразена с рестриктивните мерки около пандемията, срещите и работилниците да са най-вече в електронен формат и прочие, само че компликациите не ги плашат. Очакват ги и нови проекти в партньорство с Художествена изложба „ Елена Карамихайлова ” в Шумен, свързани с преработването и изкуството, както и нова концепция с името „ Донесете си боклука ”, в която в обособени срещи ще демонстрират какво може да се получи от другите типове домашен боклуци.

„ Всичко. Абсолютно всичко. Хората. Децата. Книгите. Изкуството. Творенето на всевъзможни неща. Слушането на всевъзможни истории. Не мога да му се наситя на този свят! “, по този начин Пламена отговоря на въпроса какво я въодушевява и се устремява към идващия ден, следвайки веруюто си, че единственото състезание е със самия себе си - всеки ден да бъдеш по-добър от предходния:

Мисля, че човек би трябвало да израства всеки ден по мъничко и в никакъв случай да не се предава. Да бъдеш всеки идващ ден малко по-знаещ, малко по-можещ, малко по-добър. Вече съм наясно какво желая и какво не, какво мога и какво не, накъде вървя… и просто ходя. Ако има нещо, което ме изненадва, то е какъв брой доста човечета желаят да вървят дружно с мен. И това е най-прекрасното чувство.

Този материал е част от план „ Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската сила в поддръжка на гражданските организации “ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ ОФФ Медия “ и финансиран от Фонд Активни жители България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР